Jeugd voetbalplan SC Woezik

Afgelopen seizoen zijn we bij onze club begonnen met een jeugd voetbalbeleidsplan. Dit is veel werk om goed neer te zetten, want er zijn veel keuzes die hierbij gemaakt moeten worden. Gedurende het komende seizoen hebben we met hulp van een aantal toegewijde Woezikvrijwilligers een concreet en inspirerend jeugdvoetbalplan klaar waar onze voetbalvisie als vereniging in verwerkt is.

Over een aantal punten zijn we het sowieso met elkaar eens;

  • Bij SC Woezik willen wij iedereen op zijn of haar niveau laten voetballen.
  • Zien wij graag een glimlach op het gezicht van onze spelers, trainers, ouders en vrijwilligers.
  • Wij willen spelenderwijs uitdagen om te groeien tot het maximum van de eigen potentie.
  • Wij zijn een vereniging waar iedereen zich welkom, thuis en geliefd voelt.

Het is vanzelfsprekend dat dit niet van de ene op de andere dag gerealiseerd is. Het vraagt nog afstemming en organisatie om dit waar te maken. Desondanks zijn wij blij dat we een aantal stappen nu al met jullie kunnen delen.

Gelijke kansen

Van kinderen is het bekend dat groei en ontwikkeling niet in een rechte lijn gaan. En ook zijn er grote verschillen in kracht en mentale ontwikkeling tussen een speler die in januari geboren is of in december. Terwijl ze toch in dezelfde leeftijdscategorie uitkomen. Ook lengte en groeispurt zijn van invloed op de ontwikkeling.

Selectieteams trainen standaard twee keer per week. Bij SC Woezik streven we ernaar om de verschillen in aantal trainingsmomenten zo klein mogelijk te houden. Dit betekent dat we voor het komende seizoen de jeugd van O8 tot en met O12 allemaal twee trainingsmomenten geven, zodat alle kinderen evenveel kunnen trainen.

Alle jaarlagen staan tegelijkertijd op het veld. Zo ontstaan de mogelijkheden om  onderling partijtjes te spelen, trainers met elkaar samen oefeningen te doen of voor elkaar in te vallen. Dit vraagt van trainers flexibiliteit, samenwerking en een lerende houding.

Train de trainer

Voor het aankomende seizoen bieden we onze trainers een programma aan om het trainersvak (nog) beter in de vingers te krijgen. We bieden op 3 niveaus een traject aan waarvoor onze trainers zich kunnen inschrijven. Niveau 1 is voor beginnende trainers, niveau 2 is voor gevorderde trainers en niveau 3 is voor trainers die al meer opleiding gehad hebben en/of een selectieteam trainen. Naast deze trainersprogramma’s zijn onze train-de-trainers beschikbaar voor individuele coaching en vragen. Het programma voor trainers wordt samengesteld met bevlogen en ervaren trainers van SC Woezik.

Samen sterk

Als SC  Woezik stimuleren wij onderlinge samenwerking. Dit doen wij o.a. door:

  • Alle jaarlagen tot en met JO12 op hetzelfde tijdstip te laten trainen
  • Stimuleren van het samen trainen
  • Bevorderen van het samen leren

Vanuit de train de trainer cursus kennen de trainers elkaar al. Voor de jongens en meisjes is het leuk om af en toe ook met andere teams of kinderen te trainen. Om nieuwe ervaringen op te doen en nieuwe acties te leren. Doordat trainers meer de samenwerking zoeken, is het aanvullen van een tekort aan spelers voor de wedstrijd kinderspel. Voor de kinderen is de stap om mee te doen met een ander team ook makkelijker, omdat zij elkaar al kennen. Het uitdagen van alle spelers om te groeien tot het maximum van hun potenties wordt zo gemakkelijker, leuker en uitdagender.

Scouting

Dit seizoen 2019/2020 zijn we begonnen met het oprichten van een interne scoutinggroep. In deze scoutinggroep hebben we enthousiaste trainers bereid gevonden om hun steentje bij te dragen aan het in beeld krijgen van al onze jeugdspelers. Zodat alle jeugdspelers uitgedaagd worden het maximum van hun potentie te behalen. Er is een mooie app om alles in bij te houden. We hebben heldere punten waarop we onze spelers scouten. Zo kunnen wij onze doelstelling: “bij SC Woezik willen we iedereen op zijn of haar niveau laten voetballen”, beter waarmaken. Dit betekent dus ook dat wij kinderen aan het begin van het seizoen zoveel mogelijk indelen op niveau naar aanleiding van de bevindingen van onze scouts en de trainers. Het indelen op niveau is ook ingegeven doordat de teams in klassen uitkomen in de KNVB competitie. Hoe hoger de klasse, hoe beter de tegenstanders. Speelplezier is bij SC Woezik een belangrijke factor. Voetballen in een ‘te laag’ of ‘te hoog’ team draagt hier vaak niet aan bij is onze ervaring. Soms is het zo dat een kind heel erg graag in een team wil blijven bij vriendjes en vriendinnetjes. In dat geval kijken we uiteraard wat er mogelijk is, want plezier staat voorop!

Coördinator Champions League

Zoals u wellicht al wist heeft Emiel Janssen aangegeven te willen stoppen met het coördineren van de Champions League. Emiel heeft dit de afgelopen jaren samen met vele anderen tot een groot succes gemaakt binnen onze vereniging. We zijn nu op zoek naar iemand die het stokje van hem kan overnemen en er samen met alle vrijwilligers van de CL voor wil zorgen dat onze jongste spelertjes en speelstertjes enthousiast hun eerste acties op de grasmat kunnen blijven maken.

Heeft u interesse en mocht u hierover eens een gesprek willen voeren om te horen wat deze functie inhoudt en hoeveel tijd dit vergt? Neem dan contact op met Tijn Ponjee, voorzitter jeugdcommissie. Haar telefoonnummer is 06-47023540 en emailadres is t.ponjee@scwoezik.nl.